Viola tre månader

20130401-001758.jpg

Ja faktiskt så blev Viola tre månader redan förra helgen men sen var det ju påsk och så har vi haft potträningsprojektet den här veckan så det är fullt upp där hemma.

Tre månader. Alltså inte ens hundra dagar! Men ändå väger hon 6,3 kg och är 62,5 cm lång. Hon ökade 2 cm på två veckor så det går undan nu. Hon väger nu nästan två kilo mer än när hon föddes. Häftigt!
Det är bra att hon växer. Då vet vi att hon får i sig det hon ska. Hon har nämligen inte ökat portionerna nämnvärt. Från 70 ml första veckorna till 100 ml nu. Men det är ju i genomsnitt. Rekordet är 230 ml vid ett mål. Jag undrar var hon stoppar maten då.
Hon ammar fortfarande de droppar som finns men det blir kortare och kortare stunder. Hon är nog bättre på att suga nu.
Nåt som är trist är att hon de sista dagarna typ vägrar att ta flaskan om det inte är jag som matar. Jättetråkigt faktiskt. Det gör saker och ting mer skrikiga för Stefan om man säger så. Men det går väl över.

Hon är en stark liten tjej som syns på kortet. Hon tycker magläge är ok men inte mer. Men på rygg ligger hon gärna. Hon rullar från rygg till sidan och tillbaka igen. Men runt kommer hon inte. Hon är intresserad av att ta saker men det är inte alltid hon lyckas. Remmar, kläder och gosedjur är spännande att tugga på. Hon står eller sitter helst i knät. Ligga i famnen är nåt för småglin tycker hon. Hon skrattar och ler oftare nu. Mest åt Melina och folk som ler. Gärna med lite rörelse till. Melina tycker att det är helfestligt! Just nu hör jag henne prata, skratta och hicka med mormor och morfar (vi är i Mellerud) så hon är väldigt social. Hon gillar när folk sitter och pratar och lyssnar intensivt när man pratar med henne.

20130401-003155.jpg

Storasyster har vant sig mer vid att vara störst. Sammanbrotten kommer inte lika ofta och det är väldigt skönt. För två veckor sedan hade hon på sig trosor för första gången och nu har hon nästan inte blöja hemma alls. Bara på natten och vid nr två. Hon är så himla bra! Det klart att det blivit olyckor men inte alls så många som jag hade trott. Hon lär sig skitsnabbt! Det är dock svårt att komma ihåg när hon är mitt uppe i nåt annat. Men det kommer. Det är jag säker på. På dagis gick det inte alls. Men vi tar det hemma först. Jag är lycklig över allt hon kan redan! Resten kommer.

Violas sömnvanor är fortfarande väldigt oregelbundna. Ett tag där hade vi en bra ”rutin” när hon somnade vid tio-elva. Men sen var det tillbaka till tolv-ett igen. Det är tur att hon sover hela nätterna sen. Ja faktiskt. Sedan ett tag så vaknar hon sällan förrän vi väcker henne när jag och Melina går upp. Men det blir lite sömn. Om hon somnar halv ett tar det ett tag innan jag somnar själv och sen ska jag upp halv åtta. Det är en okej natt men i längden är det inte hållbart. I alla fall inte för mig. Den här sommartiden gör ju inte saken bättre.
Det som är svårt är att hon dagtid sällan är vaken mer än två timmar innan hon blir trött. Men just innan hon ska sova för natten kan hon slå till och vara vaken både tre och fyra timmar. Sedan skriker hon gärna en stund innan hon somnar. Som om hon vill markera att hon gör det med tveksamhet och motvilja. För att få ut det allra sista av dagen. Jag har försökt att skjuta på tider. Väcka henne tidigare och hålla henne vaken andra tider på dygnet. Men det fungerar inte bra.
Nu skriker hon hos mormor allt hon orkar. Mamma sa att hinna. Sova i deras säng men om hon skriker dör länge kommer hon upp med henne. Ha ha. Så ska det vara! Hon har inte lagt in skriköverväxeln än i alla fall.
När Melina var liten och några månader gammal skulle hon sova hemma på nedervåningen med mormor så jag fick sova ordentligt. Men ack vad jag sov dåligt. Nästan ingenting. Nu andra gången är det inte alls lika jobbigt att släppa iväg henne. Man lär av erfarenheter!

Och jag då till sist. Jag längtar tills Viola kan sitta vid bordet så vi kan äta tillsammans och hon får lite bättre överblick. Tyvärr har de nya riktlinjer vad gäller mat. Man ska helst vänta med fast föda tills de är sex hela månader! Med Melina var det fyra. Men vi kan väl börja lite i alla fall.
De här alldeles för korta nätterna känner jag tär på mig. Eftersom båda tjejerna sover på morgonen skulle jag allt bra gärna skjuta på dagis lite grann för allas skull. Nio skulle vara en bra tid att gå upp. Puh. Just nu är jag trött. Men det blir bättre. Jag vet. Viola ska ju bli lika fantastisk som Melina!

20130401-010532.jpg

1 tanke på “Viola tre månader

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s