Sammetslen chokladkaka

20130215-054424.jpg

Igår bakade jag och Melina en överraskning till Stefan. En chokladkaka som jag hittade receptet på hos Hovkonditorn. Jag ändrade lite i det eftersom jag inte hade allt hemma. Och det blev sååå gott! Smeten smakade tryffel, bara av sig själv, och kakan blev alldeles sammetslen i munnen. Jag trodde att jag hade den för länge i ugnen eftersom den blev lite torr men det blev ack så gott.

Kaka
125 g matfett
2,5 dl muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakaopulver
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 dl vätska (1 dl grädde, 1 dl vatten)

Glasyr
200 g schweizernöt choklad
4 msk grädde (ca)

Rör ihop smör, muscovadosocker och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, rör om väl efter varje tillsats. Rör ihop mjöl, kakaopulver, bakpulver och salt i en skål (sikta om du vill). Lägg de torra ingredienserna och mjölken omväxlingsvis i smeten och blanda ihop.

Häll smeten i en form. jag smörade och bröade min. egentligen ska man ha bakplåtspapper och smör i. Men jag hade ingen 22 cm-form med löstagbar kant utan bara en vanlig form så kakan fick vara kvar i den. den släppte inte bra från kanten. Grädda i 35-40 minuter (nästa gång kollar jag efter 30) i 175 grader eller tills en tandpetare som införs i mitten kommer ut med bara några fuktiga smulor. Låt kakan svalna.

Medan kakan svalnar gör du glasyren. Häll grädden i en liten kastrull och låt den bli varm. Lägg i chokladen och rör tills den smälter. det behövs ingen hög värme. Låt glasyren svalna helt. Häll glasyren över kakan. Min glasyr blev lite för rinnig. Tror jag hade mer grädde än så här… Men det blev väldigt saftigt å andra sidan. I originalreceptet finns en annan glasyr men vi hade inte sån choklad hemma.

20130215-062144.jpg

20130215-062153.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s