De läckraste semlorna

Med ett recept från ICA-kuriren som bas har jag idag lagat de läckraste semmelbullarna jag någonsin ätit – med inbyggd fyllning! Bagerierna kan slänga sig i väggen! Nu har jag lite krav som jag ville uppfylla: smidigt att fixa semlorna färdiga, mycket smak, jämt fördelad fyllning och enkla att laga. Allt detta har detta recept fixat! Revolution!

Läckra inbyggda semlor

Värm 5 dl mjölk ljummen. Smula 50 g jäst i en bunke och häll också i 0,5 tsk salt, 2 tsk kardemumma, 2 dl margarin/olja/smält avsvalnat smör, 1,5 dl socker och riv ner 3-4 bittermandlar.
Häll över mjölken och se till att jästen löser upp sig. Blanda i vetemjöl tills degen är smidig. Jag önskar att jag hade mätt hur många deciliter jag hade i… Men ha i så mycket mjöl så degen släpper från bunken men fortfarande är lite kladdig. Låt jäsa 45 minuter.
Undertiden river du 500 g mandelmassa grovt och blandar med 1 tsk vaniljpulver eller ett par tsk vaniljsocker, en skvätt grädde och någon deciliter vatten. Ha inte i för mycket vätska. Det ska bli en smet men den ska inte rinna.
När degen jäst färdigt knådar du den ordentligt på bakbordet. Någon minut i alla fall. Den borde vara blank och smidig. Tillsätt så lite mjöl du kan. Bara så att det precis går att knåda.
Dela delen i 32 bitar. Varje bit tar du i handen och trycker ut till en platta. Knåda inte den här lilla klumpen för då är den så svår att platta ut. På plattan lägger du lite av fyllningen och klämmer sedan ihop degen runt den. Man får trycka lite men om du bara inte haft i för mycket mjöl i degen så går den att försluta. Lägg bullen på plåten med skarven neråt.
När alla bullarna är fyllda låter du dem jäsa minst 30 minuter. Pensla dem med ägg vispat med lite vatten och grädda i 200 grader tills de är gyllenbruna!

20120213-224535.jpg

20120213-224646.jpg

20120213-225040.jpg

Det kan hända att jag härmed har revolutionerat bakkonsten. De är lagom små för att man inte ska storkna och det är tur eftersom de är så goda att man vill ha två! Och då har jag ätit dem utan grädde! Hade tyvärr ingen hemma… Men när jag införskaffat de är det bara att glänta på locket, putta in grädden och njuta! Alldeles för enkelt att ha väntandes i frysen…

 

Uppdatering

De blev alldeles alldeles underbara! En smaskig smakbit måste jag säga. Tveka inte att krydda grädden med lite vanilj. Det blir bara ännu godare.

1 thought on “De läckraste semlorna

  1. Ping: Fotosession: Semmelfrossa « vi i femman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s