Rörvikspaj – det förlorade receptet

Efter att ha tittat igenom halva internet efter en god paj gav jag upp och ringde mamma.
– Har du kvar receptet på pajen från Rörvik?
– Jajamensan!
– Underbart!

Jag arbetade i köket en sommar under ett tonårsläger och där gjorde Olga en paj som var jättegod! Kanske för att jag är en sådan som tycker mer om degen än om frukten… Men man måste ju få variera lite, eller hur? Den är i alla fall så enkel att jag till och med ska lära Stefan. Det går liksom inte att misslyckas. Tror jag. Jag vet inte om någon annan förknippar den med Rörvik men det är ett av mina starkaste minnen.

Rörvikspaj a la Olga

175 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
vaniljsocker efter behag (salt)
Bär, potatismjöl, socker

1. Smält fettet i en gryta.

2. Blanda undertiden allt det torra i en egen bunke.

3. Rör ner de torra ingredienserna i fettet efter att du tagit grytan av plattan. Degen blir lite smulig och håller inte ihop men det gör inget. Jag bytte 1 dl mjöl mot 1,5 dl havregryn. Tog en halv dl extra vetemjöl.

4. Tryck ner degen i en form och tryck upp den lite åt kanterna. Blanda 3-4 dl bär med några matskedar potatismjöl och socker. Lägg bären på degen. Grädda i 200 grader 30-40 minuter. Tiden beror lite på formen. Varsågod och njut!

Även om man breder bär över hela pajen så pyser degen ut över så en del av bären göms. Gottigt!

Den runda blev något för välgräddad. Se till att ta ut den tidigare. Annars blir den för hård. Glass eller vaniljsås smakar gott till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s