GI-grattis

Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!
Socialstyrelsen har accepterat att GI kan spela roll för hur vi mår av maten vi äter!
Äntligen! Det var skönt att se att de tar sitt förnuft till fånga.

Efter 01:15 på motionscykeln var det trevligt att göra lite middag. Mycket GI-vänligt och säkert vore det smarrigt med lite gräddsås till. Men det orkade vi inte göra idag. Det får bli imorgon.

20 Kåldolmar á la oss
1 stort kålhuvud
1 kg blandfärs
2 dl quinoa + 4 dl vatten (valfria kryddor)
3-4 lökar
2 dl grädde
3 ägg
1 buljongtärning
5 dl vatten
Salt, peppar, vitlök…

Skär ut roten ur kålhuvudet. Koka det i 30 min. Koka upp vattnet till quinoan, krydda och häll i fröna. Koka 15-20 min.
Blanda under tiden köttfärsen med ägg, grädde och finhackad lök. Krydda ordentligt. Färs kräver alltid mer kryddor än man tror. Blanda i quinoa när det är färdigt.
Ta fram stora långpannan. Lägg gärna ett papper i botten.
Kyl av kålhuvudet. Klä sedan försiktigt av det blad för blad. Du behöver 20 st. Om vissa av bladen en bit in i huvudet inte är tillräckligt kokta för att rulla ihop så koka upp dem lite snabbt. De blir snabbt mjuka. Skär ur den allra tjockaste delen av mittensträngen. Det går knappt att tugga…
Att dela upp färsblandningen i 20 lika stora delar tyckte vi var lättast genom att platta ut den i en form och skära den i lagom fyrkanter.
Lägg en del köttfärs på ett blad och vik ihop så hårt du kan. Lägg dem tätt i långpannan. Grädda i 225 C i 15 min.
Ta ut långpannan och häll på buljong (ca 5 dl vatten en buljongtärning). Vätskan behöver gå ungefär till halva dolmarna.
Sätt in i ugnen igen på 200 C i ca 30 min.

Njut! Servera med smörstekta sommargrönsaker, lingonsylt eller gräddsås. Allt efter tycke och smak.

Det är roligt att laga mat tillsammans!
God kväll!

Annonser

One thought on “GI-grattis

  1. För det första: -1:15..?! -GALNING! Det är ju jättelänge ju!För det andra: Kåldolmar är gott men ALLDELES för avancerat för mig. Kålpudding får det bli *ler*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s